Băsescu și Statul Islamic

Pare de neimaginat să existe o asemănare între Băsescu și Statul islamic, dar la o analiză mai atentă pot fi găsite similitudini. Dacă însă încercăm să identificăm scopurile și mijloacele celor două personaje  vom avea surpriza să găsim asemănări uluitoare.

Si dl Băsescu, ca personaj politic și Statul Islamic ca entitate politică se bazează pe ură și intoleranță. Statul Islamic nu tolerează o altă credință și în numele Islamului ucide. Dl Băsescu nu tolerează un alt peronaj politic care nu îi este obedient și prin orice mijloace îl denigrează sau, atunci când a avut la dispoziție instituțiile statului, îl compromite.

Statul Islamic își dorește o slăbire a instituțiilor statelor pe care intenționează să le atace. Pentru asta folosește atentate care par că ar avea ca prim efect o slăbire a coeziunii statelor europene, o renaștere a spiritului egoist de respingere a atitudinii de ajutor creștinesc pe fondul unui val de frică. Desigur Statul Islamic se bazează în acest demers pe slăbiciunile omenești ale celor ce guvernează, cu vulnerabilități datorate nesoluționării unor probleme sociale asociate cu spiritul gregar ale maselor needucate. De fapt rezultatul este o erodare a spiritului de civilitate european construit cu migală de decenii, după o lungă perioadă de război rece. Dl Băsescu, în mai toate demersurile sale s-a bazat pe dinamitarea coeziunii sociale atacând clase sau pături sociale și contrapunându-le altora. Dezbinarea societății a fost principala țintă a dlui Băsescu mai ales când a reușit să ajungă președintele României. Așa zisa reformă nu a fost altceva decât un lung șir de demersuri penbtru slăbirea instituțiilor și întărirea prerogativelor personale.

Ironia sorții face ca în ultima vreme discururile dlui Băsescu să îi arate fața adevărată prin asemănările cu personajele pe care în mod explicit lumea civilizată le repudiază. Discursul dlui Băsescu se aseamănă până la identificare cu discursurile extremiștilor din Uniunea Europeană. Le Pen propune cam același lucru cu Băsescu, cu mențiunea că merge chiar mai departe solicitând reintroducerea pedepsei cu moartea. Dl Băsescu, uitând diatribele acuzatoare la adresa lui Putin pe vremea când era președinte și încerca să-i facă pe plac Licuriciului cel Mare, cade într-o admirație jenantă lăudând politica lui Putin În Siria.

Statul Islamic se bazează pe frustările unor personaje cu o gândire primitivă, înclinate natural spre violență recrutându-le, spălându-le creierul și îndoctrinându-le până la autoanihilare. Dl Băsescu se bazează pe reziduurile ideologiei comuniste speculând cu mare abilitate erorile sau slăbiciunile societății actuale. În spatele său însă stă o rețea propagandistică puternică hrănită probabil dion marile furturi realizate de pe vremea când era președinte. Pentru Băsescu acțiunile Statului Islamic constituie o adevărată mană cerescă care îl poate relansa.

22.11.2015